Walet baru dah masuk. Boss asyik kira sarang, kira banyak kali pun masih nombor yang sama. Boss tak tahu dia tengah bersedia, atau tengah fikir nak pergi.
Sarang tu benda paling akhir yang boss nampak. Sebelum sarang keluar, walet sebenarnya dah banyak bercakap. Cuma ramai yang tak perasan.
Apa yang boss tengah tunggu
Dalam CCTV nampak walet baru terbang dalam rumah, atas lantai pun mula ada najis baru. Dalam kepala boss cuma satu soalan: kumpulan ni nak menetap ke tak?
Jadi tiap hari boss suluh papan sirip, cari kalau ada sikit warna putih. Tak ada. Lepas beberapa hari masih tak ada, boss mula fikir, patut ubah sesuatu ke?
Silap yang biasa
Silap pertama: nampak walet ramai, ingat dah dekat.
Malam tengok CCTV, walet penuh, ramai boss terus rasa lega. Tapi yang bergantung tu, banyak walet lama. Kiew Meng Kui, yang mengajar Kursus Juara Memikat Walet sama-sama dengan saya, selalu ingatkan pelajar: nak menilai, tengok walet baru. Walet lama banyak benda dia tak kisah. Walet lama duduk dalam rumah boss sebab benda yang boss buat betul dulu. Walet baru bergantung di mana, itu yang cerita keadaan rumah boss hari ni.
Silap kedua: sarang belum keluar, dah mula usik.
Beberapa hari tak nampak sarang, terus tukar suara, tambah tweeter, atau naik ketuk sana sini, tukar beberapa keping papan. Walet ni ada perangai. Perubahan mengejut dia tak suka. Sekali boss ketuk, kumpulan yang tengah uji rumah boss tu mungkin terus pergi. Boss tengah tunggu jawapan, tapi boss sendiri yang halau jawapan tu.
Asyik tukar suara ni macam demam, asyik telan ubat demam. Panas turun sekejap, tapi punca sakit masih ada, lepas beberapa hari demam balik.
Empat benda nak tengok sebelum sarang keluar
1. Najis: tengok tempat yang sama, perhati macam mana dia berubah
Najis ada beberapa jenis dan maksud setiap satu, saya dah tulis dalam Walet tidur dalam rumah tiap malam tapi tak buat sarang. Kali ni cara tengok lain sikit: bukan naik tengok sekali, tapi perhati satu tempat yang sama, macam mana dia berubah dari masa ke masa.
Pilih beberapa tempat. Setiap kali, berdiri di tempat yang sama, ambil gambar dari sudut yang sama. Beberapa hari kemudian ambil lagi, letak sebelah-menyebelah dan banding. Banding gambar, jangan harap ingatan. Ingatan boleh tipu.
Kalau najis di satu tempat makin lama makin banyak, lepas tu atas papan betul-betul di atasnya mula ada sikit kaki sarang putih, maknanya walet di situ dah mula berpasangan dan nak buat sarang. Kalau satu tempat cuma ada beberapa titik najis, lepas beberapa lama tak ada yang baru jatuh, walet tu kemungkinan besar dah pergi.
2. Dia bergantung di mana atas papan
Malam tengok CCTV, jangan kira berapa ekor saja. Tengok dia bergantung di mana.
Beberapa hari pertama walet baru masuk, itulah masa dia uji rumah boss. Dia sanggup naik papan ke tak, nampak dalam hari-hari tu. Lepas matahari naik, selalu nampak dia pusing dalam rumah, hinggap atas papan, turun, hinggap lagi. Satu kumpulan asyik berkejar dan bermain sama-sama, peluang dia menetap cerah. Kalau dah berpecah, seekor sini seekor sana, tak bermain lagi, selalunya tak lekat.
Lepas tu tengok dia ikut tweeter ke tak. Kerja Suara Inap ialah simpan walet, bukan panggil walet masuk. Bila Suara Inap betul, walet akan duduk ikut titik tweeter. Tweeter pasang sebelah mana, walet bergantung sebelah tu, ruang di tengah antara dua titik pula kosong. Kalau tempat dia bergantung sama dengan titik tweeter boss, itu berita baik.

Kalau terbalik, walet asyik elak satu tweeter, atau sarang semua dibuat di belakang tweeter tu, maknanya tweeter tu tengah halau dia, bukan simpan dia.
Satu lagi kena tengok secara banding. Kalau semua tempat di sekeliling ada walet bergantung dan buat sarang, tapi satu tempat saja asyik kosong, kemungkinan besar tempat tu dah kena blacklist dengan walet. Bukan satu rumah bermasalah. Tempat tu saja.
3. Dia bergantung atas dinding ke
Bergantung atas papan dengan bergantung atas dinding, dua cerita yang lain.
Kalau walet asyik hinggap atas dinding, dan najis baru asyik muncul di situ, maknanya dia tersekat di tengah jalan, belum sampai ke papan. Perhati terutama dinding di sebelah dalam lubang masuk burung (LMB). Najis di situ selalunya tanda walet baru susah nak keluar, ada benda di atas yang menghalang jalan dia.

Yang ni tunggu lama pun takkan pulih sendiri. Jalan tak lancar, walet akan terus tersekat di tempat yang sama. Kena buat jalan tu lancar dulu.
4. Kalau dah ada sarang: sarang tu panjang pendek ke tak
Kalau rumah boss memang dah ada sarang, tengok saiz sarang. Ada yang baru mula kaki sarang, ada yang separuh siap, ada yang dah bertelur. Bila sarang panjang pendek macam ni, maknanya walet baru terus masuk menyambung, rumah ni akan terus bertambah.
Kalau semua sarang lebih kurang sama rata, lepas ambil sarang kena tunggu pusingan seterusnya serentak, maknanya walet baru dah tak menyambung. Masa tu bukan soal tunggu lagi. Ada benda dalam rumah yang kena tengok.
Masa tengok, jangan usik apa-apa
Tempat yang dah ada walet bergantung, atau dah mula ada kaki sarang, jangan ketuk, jangan tukar, jangan cuci.
Kalau betul-betul nak ubah, mula dari tempat yang tak ada walet, ubah satu benda saja setiap kali. Lepas tu tunggu beberapa lama, baru naik tengok reaksi walet. Ubah banyak benda sekali gus, walet datang pun boss tak tahu benda mana yang berkesan, walet pergi pun boss tak tahu benda mana yang rosakkan.
Kalau yang boss nampak kebanyakannya tanda tak elok, ikut urutan ni: LMB dan laluan terbang dulu, lepas tu papan sirip, suara paling akhir.
Bila baru sampai giliran peralatan
Kalau tanda semua betul, cuma lambat, tak payah beli apa-apa. Bagi dia masa.
Kalau yang boss nampak tunjuk masalah papan, papan kotor, berkulat, kaki sarang lama tinggal terlalu banyak, baru sampai masa cuci papan. Kami guna Meranti+ buatan kami sendiri, yang kami buat khas untuk buang kulat dan bau lama pada papan sirip.
Kalau boss nak buat satu langkah kecil dulu dan tengok reaksi walet, ada Nest Boosting Hormone (NBH) kami. Sembur dinding dengan lantai saja, papan jangan. Kenapa, ada dalam Boleh sembur hormone atas papan sirip ke.
Inilah maksud Kaedah Diagnosis Rumah Walet MDK: faham dulu apa walet cakap, baru pilih apa nak usik. Diagnosis dahulu, baru bagi cadangan.
Langkah seterusnya
Beberapa hari ni, siang lepas walet keluar, naik dan ambil gambar ni: tempat najis yang boss tengah perhati, sekali dengan papan betul-betul di atasnya; kawasan yang paling banyak walet bergantung waktu malam, masukkan sekali tweeter yang dekat; dan kalau dah ada sarang, satu gambar yang nampak sarang panjang pendek. Lepas tu berdiri atas lantai dan rakam sekejap bunyi dalam rumah.
Hantar pada kami melalui WhatsApp, saya tolong tengok kumpulan ni tengah bersedia, atau tersekat di mana. Percuma, tak perlu beli apa-apa dulu. Lepas kami tengok, kalau perlu maklumat lebih lengkap, kami akan minta lagi. Tak perlu sediakan semua sekali gus.


